„Чест” е номиниран и за Европейските филмови награди

Късометражният филм „Чест” на режисьора Павел Веснаков ще участва в надпреварата за „Оскар” за най-добър късометражен филм. Лентата е номинирана и за Европейските филмови награди, които ще се обявят на официална церемония в Рига на 13 декември.
 
Всяка година Американската академия на филмовите изкуства и науки приветства в надпреварата късометражните филми, спечелили голямата награда на някои от най-престижните фестивали в света. „Чест” е носител на Grand Prix от фестивала в Клермон-Феран, оглавяващ листата на най-добрите международни фестивали за късометражно кино и е в списъка на Академията за автоматична квалификация. 
 
Номинираните филми ще бъдат обявени на 15-и януари 2015 г., а победителите - на 22-ри февруари 2015 г.
 
Заглавието влиза и в селекцията за Европейските филмови награди. Филмът спечели наградата за „Най-добър късометражен филм” на Българска филмова академия и има 15 награди от международни фестивали
 
Световната премиерата на „Чест” беше миналата година в състезателната програма за късометражно кино на Филмовия фестивал в Локарно. 
 
В главната роля във филма е актьорът Михаил Мутафов, носител на наградата за „Най-добър актьор” от Международния филмов фестивал в Брюксел и Ла Гуаримба филм фест, Италия. Партнират му Ани Бакалова, Светлана Янчева (награда за „Най-добра поддържаща роля” на Българска филмова академия 2014) и младият талант Александър Алексиев . Оператор на филма е Орлин Руевски.