Количеството земеделски стоки, изнесени от Босна на руския пазар, се е утроило през 2014 г

Русия е поискала от Босна обяснения за значителното повишаване на износа ѝ, опасявайки се от заобикаляне на наложеното ембарго върху някои европейски земеделски стоки, предаде БГНЕС.

 

В началото на август руският президент Владимир Путин подписа указ, с който наложи земеделско ембарго на Запада. 

 

Руските ветеринарни власти твърдят, че количеството земеделски стоки, изнесени от Босна на руския пазар, се е утроило през 2014 г. от 1014 тона за първите девет месеца на 2013 г. до 3123 тона за същия период на тази година, показва официален документ на босненското правителство.

 

Москва иска да получи данни за количествата плодове и зеленчуци, произведени в Босна през 2014 г., допълва същият източник. Повишаването на износа е било особено голямо за ябълките и крушите с 2066 тона между януари и октомври 2014 г. спрямо едва 10 тона в същия период на 2013 г.

 

Износът на картофи, който не е съществувал през 2013 г., също е противоречив с 94 тона тази година. Същото се отнася и за много други култури.

 

„Основният износ е бил през септември и октомври и в по-малка част през август” или от началото на влизането в сила на руското ембарго, заяви босненският представител Ратко Ковачевич.

 

Руските власти „се опасяват от реекспорт, т.е. известно количество плодове и зеленчуци първо да са били внесени от Босна и след това изнесени на руския пазар", заяви пред местните медии босненският министър на външната търговия Борис Тучич.