Виждам големи възможности за България, заяви премиерът Бойко Борисов

Лидерите на европейската общност гласуваха инвестиционната програма на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер за общо 315 милиарда евро.

 

Планът предвижда стимулиране на европейската икономика с частно финансиране. България подкрепя програмата на Юнкер, но ще разчита на проекти за газопроводни връзки, които да компенсират спирането на „Южен поток”. По плана на Юнкер страната ни може да осъществи и  идеята за газов хъб с Германия или Франция, смята премиерът Бойко Борисов.

 

Виждам големи възможности за България, особено в общи проекти с Румъния. И, разбира се, и газовият хъб, който предлагаме на Варна, да се направи като първа стъпка за общ европейски енергиен съюз”, заяви премиерът днес. В тази рамка можел да се съживи и проекта за газопровод „Набуко Запад”.

 

Жан-Клод Юнкер пък направи коледен подарък на кабинета Борисов. ЕК одобри новата програма за инфраструктура, откъдето България ще получи 4 милиарда лева за транспортни проекти.  „800 милиона евро ще са за пътища, включително магистрала „Струма”, магистрала „Хемус”, тунела под Шипка,  400 милиона евро ще отидат за метрото в София, а 1.6 милиарда лева ще са за железопътни проекти”, подчерта премиерът.

 

Репортер: Антоанета Николова