Собствениците на магазини обаче са сложили лимит на покупките

 

В селата, недалеч от Смолян от години хората масово пазаруват на вересия. Понеже много от тях не връщат парите в уговорения срок, магазинерите са затегнали правилата и днес не дават дори хляб срещу обещанието да бъде платен по-късно. Така е в Златоградското село Аламовци

 

„Вересии вече не ви дават, нищо не дават”, оплака се Бойко, но призна, че не се сърди на собственика на магазина в селото, защото има вече неплатена сметка от 2500 лева. Почти всеки от Аламовци е записан като длъжник в тетрадката за вересии на двете малки магазинчета в селото.Хората казват, че ако не им дават на вересия ще стигнат до просешка тояга.Това обаче може да доведе до фалит на магазинчетата в селото.

 

 „Не може да зареждаме вече. По складовете сме пълни с вересии и там имаме.И тука хората имат вересии много. В кръчмата имам 6000 лв. вересии. Ще поработя още малко и ще затворя, ако трябва и в чужбина  ще отида. Синът ми е студент в София, но се чудя  как да го издържам вече”, заяви Асен Славчев, който притежава магазин и бар. 

 

Заради неплатени  вересии преди години му се наложило да затвори кръчмата и да работи като миньор.След като го съкратили отново я отворил. Затова магазинерите вече дават само на хора, за които са сигурни, че имат някакви доходи и ще им върнат поне част от месечните вересии. Слагат и лимит на покупките. 

 

Репортер: Анелия Веселинова