Тя се дължи преди всичко на това, че обществото е загубило свободата си и доверието си във властта

Руският бизнесмен Михаил Ходорковски смята, че причина за финансовата криза в Русия не е само падането на цената на петрола. Тя се дължи преди всичко на това, че обществото е загубило свободата си и доверието си във властта, пише БГНЕС

 

„За 10 години нашата страна се отказа от свободата, уж в полза на благополучието. Под лозунга, че свободата никому не е нужда, че истинска свобода няма никъде, че обикновените хора не са готови за нея. Свободата бе заменена със силната ръка. С надеждата, че тази силна ръка ще нахрани, а няма да души”, казва Ходорковски в декларация, качена на неговия сайт и посветена на годишнината от освобождението му след 10 години затвор.

 

По мнението на Ходорковски руската власт иска да решава с кого нейните граждани трябва да правят бизнес, от кого да получат средства за обществена дейност, кого да считат за приятел и кого за враг.

 

"Дори и онези, които на думи демонстрират подкрепа за властта, тичат в обменните бюра, докато курсът на долара не се е покачил още повече", изтъква той.