В същото време таксата за автомобилите е по-висока от българската

 

Лунни кратери посрещат шофьорите на "Дунав мост" до Русе. За разлика от друг път, дупките не са от българска страна, а от румънска. Румънците не са ремонтирали своята част на моста, а от това има нужда от години. В същото време таксата за всеки преминал автомобил е по-висока от българската.

 

Дупка до дупка, спукани гуми и дори по-големи аварии – това се случва всеки ден на стария "Дунав мост" от румънска страна. Кратерите са със завидна дълбочина и арматурата на основата вече стърчи.

 

Хиляда камиона минават на ден през тази отсечка. Някои шофьори предпочитат насрещното движение, за да избегнат дупките. 

 

Таксите обаче не се променят според това дали има дупки, или не. За екстремните преживявания при съседите цената е три евро, а от българска страна – две. Но идва и добрата новина.

 

"Предстои извършване на основен ремонт на двете платна откъм румънската страна, като е предвидена подмяна на носещите плочи на съоръжението", съобщи Стефко Бурджиев, областен управител на Русе.

 

По неофициална информация ремонтът трябва да започне след седмица и ще струва на съседите 30 милиона евро. За радост на шофьорите старият "Дунав мост" няма да затваря – първо ще бъде поправена лявата, а след това дясната половина.

 

Репортер: Олга Василева