По него се предвиждат инвестиции за над 350 млрд. евро

България ще бъде домакин на първата по рода си конференция по европейския план за растеж "Юнкер", който предвижда инвестиции за над 350 млрд. евро. Самият Жан Клод Юнкер ще бъде гост на тази конференция. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

 

Плевнелиев посочи, че за мнозина в Брюксел, Югоизточна Европа изглежда като периферия. "Ние сме периферия, но само погледнато от Брюксел. Югоизточна Европа може да бъде разглеждана като сърцето на Евроазиатското пространство, мост между два континента – Европа и Азия", каза президентът. Той изрази надежда в България да инвестират фирми от мащаба на Шел, Бритиш петролиум и най-вече в газовата индустрия. В същото време Плевнелиев призна, че понижаващите се цени на петрола могат да се окажат пречка за развитието на местния добив. Той още веднъж подчерта, че много би желал България да има по-малко инвестиции от Русия.

 

Президентът заяви, че в България имаме развито гражданско общество. За разлика от някои съседни страни като Македония, където министър-председателят Никола Груевски арестува лидера на опозицията. "Европейският съюз трябва да бъде една цялостна Европа. Ние помагаме на всички страни от региона включително Македония и Сърбия по пътя им към Обединена Европа", каза Плевнелиев.