От началото на годината вносът на "Ривотрил" е спрян, а пациентите са в безизходица

 

Самотен баща от Пловдив се бори да спаси детето си, което умира пред очите му заради липсата на животоспасяващо лекарство. Медикаментът „Ривотрил“, който е важен за лечението на хилядите пациенти с епилепсия, не може да се открие в аптеките ни. От началото на годината вносът на лекарството е спрян, а пациентите са в безизходица, защото засега медикаментът е без заместител у нас.

 

Мартин е на 23. Страда от тежка форма на епилепсия. Тя се отключила преди 13-години, когато майка му починала от рак. Тогава момчето получило изключително тежък припадък.

 

„Изпадна в кома, която продължи пет дни. След излизане от комата, той беше в изключително безпомощно състояние. Приличаше на новородено, увредено дете. Въпреки усилията на лекарите, въпреки многото грижи, той не можа да се възстанови и остана в състояние, за съжаление безпомощно като неадекватно дете”, споделя бащата Венцислав Стоянов.

 

Така вече 10 години Мартин е на легло. Баща му, който е бивш военен се пенсионирал и му станал личен асистент. Денонощно се грижи за сина си.

 

И тъй като едно зло, никога не идвало само, тъщата на Венци си счупила крака. Възрастната жена от 5 години е на легло. Така мъжът се грижи едновременно за нея и за сина си. Състоянието на Мартин обаче се влошава. Лекарството, което поддържа живота му, свършва. Последната таблетка Мартин изпил преди две седмици.

 

„Без него той ще започне да получава тежки припадъци. Не е изключено да изпадане отново в кома. Моля, помогнете на детето ми, защото без това лекарство последствията ще бъдат трагични. Може да се стигне и до най-лошото, до смърт”, споделя Венцислав.

 

Оказва се, че лекарството е свършило във всички аптеки в страната още в началото на годината. Фирмата-вносител спряла да доставя медикамента  след опит на Националния съвет по лекарствата да регулира цената му. Държавата поискала фирмата два пъти да намали цената му, но компанията отказала. Лекарството се поема изцяло от Здравната каса и се доставя безплатно на епилептиците. От Изпълнителната агенция по лекарствата съобщиха за Нова телевизия, че са на път да решат проблема. Скоро у нас ще се появи заместител.

 

Докато животоспасяващото лекарство се появи, бивши колеги на самотния баща организират благотворителна кампания в социалните мрежи. Военните ще подпомагнант лечението на Мартин.

 

Ако желаете да помогнете, можете да се свържете с Венцислав Стоянов на телефон 0899104965.

 

Репортер: Благой Бекриев