Тя направи това превантивно заради дефектен ген за рак

 

Американската актриса Анджелина Джоли е премахнала яйчниците си превантивно - така както направи преди две години с млечните си жлези. Опасенията й са предразположеност към рак. 

Още по темата

 

Джоли получи и признанието "най-уважавана жена в света" след анкета в 23 страни. Майка е на 6 деца – три осиновени и три биологични. Самата тя споделя, че се чувства все по-женствена, въпреки че вчера в писмо до „Ню Йорк Таймс” обяви, че е отстранила яйчниците си превантивно. Причината – дефектен ген за рак

 

"Въпреки хормоналните заместители, които приемам, сега съм в менопауза. Няма да мога да имам повече деца и очаквам някои физиологични промени. Но се чувствам спокойна, независимо какво ще се случи, не защото съм силна, а защото това е част от живота. Няма от какво да се страхувам”, казва Джоли.

 

Тя носи същия ген BRCA1, който убива майка ѝ на 56 години и леля ѝ на 61. Той дава 87% риск от рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците. Актрисата споделя, че е предприела тези действия, за да не се налага и нейните деца да казват „Мама умря от рак на яйчниците”. 

 

Затова и преди две години по същата причина тя си направи двойка мастектомия – отстраняване на гърдите превантивно, а по време на интервенцията съпругът ѝ - актьорът Брад Пит, беше с нея през цялото време в болницата.

 

След като актрисата отстрани млечните си жлези, се появи "ефектът на Анджелина". Прегледите за рак на гърдата  се увеличиха повече от два пъти във Великобритания. Всички притеснени жени по света обаче не знаят, че в 99% от случаите крайната мярка не се налага.

 

По думите на професор Гилбърт Уелш все пак признанието на Джоли повдига важен въпрос – трябва ли жените да се изследват за наличието на гена.

 

Репортер: Йоана Иванова