Снимка: Getty Images
При слабия пол всеки 3 часа по-голям интервал между вечеря и закуска намаляват болестите
Похапването през нощта може да изглежда невинно, но американски учени доказаха, че то увеличава риска от рак на гърдата и диабет, пише британският вестник The Daily Telegraph ("Дейли телеграф"), цитиран от БТА.
"Избягването на нощното хранене дава възможност на метаболизма да действа в унисон с естествения цикъл на бодърстване и сън", обясниха учените от университета на Калифорния в Сан Диего.
Храненето в определени часове и по-дългата пауза между вечерята и закуската регулират кръвната захар и намаляват опасността от болести. Затова за здравето е много важно човек да не яде през нощта.
Учените установиха, че за всеки три часа по-дълъг интервал между вечерята и закуската вероятността от висока кръвна захар при жените намалява с 20%, а тя е известен рисков фактор за рак на гърдата и диабет. Това е много лесна промяна в храненето, която може да има голям ефект, без да е необходимо да се броят калориите или да се внимава с приеманата храна.
Предишни изследвания показаха, че жените с диабет тип 2 са с 23% по-висок риск да се разболеят от рак на гърдата. Работещите нощна смяна също са по-застрашени от рак на гърдата, като това е възможно да се дължи на нарушаване ритъма на хранене.
Американското изследване е обхванало 2000 жени от 2009 до 2010 г. Резултатите показват също, че по-дългият период на гладуване между вечерята и закуската води до по-малко поети калории дневно и когато е 12 часа, предразполага към отслабване.