Екипът ще се ръководи от зам.-министъра на външните работи Евклид Цакалотос

Гърция направи промени в своя екип, който провежда преговори с международните кредитори, след като през последните два месеца имаше малък напредък. В изявление на правителството в Атина се съобщава, че ще бъде формиран "политически екип за преговори", под ръководството на заместник-министъра на външните работи Евклид Цакалотос, съобщи АФП.

 

В същото време агенция Ройтерс съобщава, че германски правителствен източник е потвърдил, че се е състоял телефонен разговор между канцлера Ангела Меркел и гръцкия премиер Алексис Ципрас в неделя.

 

Германското издание "Билд" съобщи, че Ципрас се е обадил на Меркел, както и на председателя на еврогрупата Йерун Дейселблум в опит да ги убеди, че Атина се нуждае от още помощ, както и от нова среща на лидерите на ЕС тази седмица. Според изданието конкретна причина за обаждането е бил фактът, че Атина остава без средства.

 

В момента Гърция се опитва да постигне сделка, която да отключи 7,2 млрд. евро, които са част от спасителната програма на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). Решението за промени в екипа за преговори на Атина идва на фона на продължаващ натиск от страна на кредиторите да се ускорят преговорите, след като срещата в Рига миналата седмица завърши, без да бъде взето конкретно решение по гръцкия въпрос.

 

В интервю за германското издание "Шпигел" гръцкият президент Прокопис Павлопулос обеща, че страната ще изплати всички свои задължения и категорично отхвърли възможността за излизане от еврозоната. Държавният глава допълни още, че според него именно технократите ще са тези, които ще вземат решенията, а не политиците.

 

"Ще изплатим всичко до последното евро", каза той пред "Шпигел".