Резултатът от здравната реформа трябва показва наличие на любов към ближния

 

Нито един болен човек в тази страна не трябва да остава с усещането, че държавата му го мрази, изтъкна той. Това каза днес пловдивският митрополит Николай в изключително рязка реч пред параклиса на Онкологичния диспансер в Пловдив. Нито един болен човек в тази страна не трябва да остава с усещането, че държавата му го мрази, изтъкна той.

 

„Български болни, които се лекуват в чужди болници от български лекари.  Това ли искаме ние, това ли иска властта, това ли е, което ни  харесва? Да отидем всички в чужбина, където да разберем, че грижата за човека е главна и единствена ценност и задача на всяко нормално общество. Всяко общество е изградено и съществува, за да се чувства отделният човек добре, да са здрави децата му, да възрастните му родители обгрижени. Нищо друго. Никаква макроикономика, никаква самоцелна структурна реформа нямат значение”, заяви дядо Николай.

 

Реформирахме образованието и образованието изчезна, реформирахме икономиката, а предприятията бяха продадени за скрап, а икономиката изчезва, реформирахме и продължаваме да реформираме здравеопазването и то също е на път да изчезне. Здравната реформа ще я преценяваме по това дали резултатът показва наличие на любов към ближния”, каза още дядо Николай.

 

В града Пловдив момента се провежда работна среща между ръководствата на седемте комплексни онкологични центрове в страната, ръководствата на специализираните онкологични болници, представители на Националния раков регистър. Основна тема е "Финансирането в онкологичната помощ и законодателните промени, които предстоят в онкологичните болници". Той призова здравния министър да каже, че за всички хора в страната, които страдат от онкологични заболявания ще има лекарства.

 

Новата методика наистина е убийствена. Към дата петък, последният работен ден на миналата седмица, ние сме вече 713 хиляди лева минус по отношение единствено и само на медикаменти, съобщи днес управителят на пловдивския Онкологичен център - д-р Калин Калинов.