Според него държавата не иска да ги чуе и вместо тях политици пишат законите

 

Екип на "Здравей, България” отново отиде в Дупница, за да се срещне със съученици на загиналите момчета при катастрофата в село Яхиново. Те подеха кампания срещу безотговорното каране на пътя с името "Искам да се прибера жив”. 

 

Учениците споделиха, че в района много хора карат безотговорно бързо. Според тях първо законите трябва да се променят и то коренно. Призоваха управляващите да променят глобите и те да са по-солени, включително и затвор.

 

"Много малко са специалистите в държавата, които по темата безопасност на пътя биха могли да вземат отношение. Нашите политици трябва да вземат съвсем сериозни мерки към себе си – говоря за тези, които са в транспортната комисия”, коментира Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

 

"Държавата не иска експертите да наложат своето становище, за да се направи закон, който да спре касапницата в рамките от 6 до 9 месеца”, допълни той.

 

"В момента в просветното министерство няма нито един специалист, който да реши каква да бъде програмата за обучение на шофьорите. В транспортното министерство има един специалист, който скоро ще го изгонят, защото стегна купуването на изпитите. Държавата е виновна за всичко. В момента законът е хвърлен на различните ведомства, а не се прави от експерти”, заяви още Йонко Иванов.

 

По думите му първо трябва да се направи пълен анализ на пътнотранспортните произшествия в България. 

 

"Нужно е обучение, контрол и пътища. Не може да казваме, че обществото е виновно за всичко това”, на мнение е Иванов.

 

Репортер: Екатерина Николова