Проверка показа, че д-р Байчева е използвала опасни методи при раждането

 

Кой е виновен за смъртта на бебето в Тетевен? Днес се очаква да излезе официалният доклад от проверката на Здравното министерство в болницата. Проверка, която ще установи допуснала ли е грешки акушер-гинекологът д-р Нина Байчева при израждането на починалото бебе и използвала ли е стари и опасни методи. Междувременно още майки заявиха, че са пострадали от похватите на д-р Байчева. Вчера напрежението в Тетевен ескалира и едва не се стигна до саморазправа с лекарката.

 

След като родилката Наташа Габровска разказа пред „Господари на ефира“ как е загубила бебето си, първоначалната проверка показа, че д-р Байчева е използвала опасни методи при раждането.

 

По случая е образувано досъдебно производство от Окръжната прокуратура в Ловеч, назначена е и съдебно-медицинска експертиза. А пред болницата в Тетевен десетки майки поискаха доктор Байчева да отиде на съд. Твърдят, че също са пострадали от професионалните ѝ похвати.

 

„При мен бременността протече просто перфектно, нямаше проблеми, но във фаталния девети месец въобще не ме е гледала на видеозон, гледа ме само за пет минути за разкрития, като на последните два прегледа на 22 януари и на 29 януари беше и в невидимо нетрезво състояние, както и екипа ѝ. И фаталната дата е първи януари, тогава изродиха от мен мъртвото ми дете и казаха, че някъде около 36 часа е било така!“, разказа млада жена. 


Държавата обеща спешни мерки. Здравният министър Петър Москов заяви, че Регионалната здравна инспекция ще направи проверка на всички бременни жени и родилки, които досега са били в обхвата на тетевенската болница. Със заповед на Москов екип на Спешна помощ от Ловеч е командирован в Тетевен. Медиците ще обгрижат всички бременни жени, защото местната болница на практика остава без родилно отделение, след оставката на д-р Байчева и част от екипа ѝ.

 

Репортер: Димитър Върбанов

 

Снимка: Shutterstock