Хората искат политическо решение на казуса

 

На протест срещу практики на няколко български банки излязоха около стотина души в центъра на София, предаде БГНЕС.

 

Пред сградата на Българската народна банка засегнати от увеличението на лихвените проценти по своите кредити десетки семейства излязоха на протест с искане за политическо решение.

 

Протестът се организира от Сдружение "Защита на правата на кредитополучателите" и касае казус с кредити, взети в швейцарски франкове.

 

Т. нар. "франкова задлъжнялост" принуждава десетки семейства да изплащат с години кредити при условия, които според решението от миналата седмица на Комисията за защита на потребителите са недобросъвестни и неравноправни.

 

От Сдружение "Защита правата на кредитополучателите заявяват, че заради създалия се сериозен социален и икономически проблем предизвикан от недобросъвестни търговски практики на три банки в България, драстичното поскъпване на швейцарския франк, както и няколкократното необосновано увеличение на лихвените проценти, хиляди български семейства са изправени пред опасността да останат на улицата поради непосилната задача да погасяват месечните си вноски по изтеглени ипотечни/потребителски жилищни кредити в швейцарски франкове.

 

Протестиращи заявяват, че разчитат много на позицията на Комисията за защита на потребителите, която в края на миналата седмица излезе с решение за установени наравноправни клаузи в договорите за отпускане на ипотечни кредити в швейцарски франкове.

 

Според КЗП няма критерии и методика за определяне на размера на базовия лихвен процент, а целият валутен риск от промяната на курса на швейцарския франк е за сметка само на кредитополучателя. Освен това комисията счита, че размерът на погасителните вноски става известен едва в момента на падежа.

 

От КЗП са дали 14-дневен срок на банките да отстранят неравноправните клаузи и ако това не се случи, комисията ще заведе колективен иск тези клаузи да обявени за нищожни.