Снимка: Thinkstock
Горещата напитка намалява възпалителните процеси в организма
Дългогодишно наблюдение на хора, пиещи кафе, показва, че рискът за почитателите на горещата напитка от развиване на диабет тип 2 е с 50% по-малък от този при хората, които не пият кафе, съобщава Reuters. Авторите на изследването от университета Харокопио в Атина смятат, че този ефект се дължи на качествата на кафето да намалява възпалителните процеси в организма.
Демостен Панагиотакос от отдела за хранене и диететика отбелязва, че връзката между приема на кафе и развиването на диабет е била отчетена в редица проучвания, но при някои от тях резултатите на са били особено категорични.
Панагиотакос обяснява, че изследването, което той и колегите му са провели, не е доказателство за това, че кафето предотвратява диабета. Ученият обаче смята, че резултатите може да помогнат за изготвянето на хипотеза, основаваща се на причинно-следствените връзки, уточнява Агенция "Фокус".