Те забавиха слизането си в рудник "Черно море" с един час

 

Протест заради предстоящите промени в Закона за енергетиката. Миньорите от първа смяна в мина "Черно море" излязоха на едночасов протест. Те недоволстват срещу предстоящите промени в Закона за енергийната ефективност. Мъжете забавиха слизането си в рудника с един час, като обявиха, че това е предупреждение към управляващите. 

 

Протестът е срещу предстоящото създаване на фонд „Сигурност в енергийната система”. Мъжете са притеснени от това, че внасяйки 5% във фонда, ще се утежни и без това тежкото състояние на фирмата и по този начин ще се задълбочи проблемът с редовното изплащане на заплатите им.

 

Проблемите с разплащането от ТЕЦ-Сливен към мината са от години и към днешна дата работниците в рудник „Черно море” имат неполучени заплати. В мината са притеснени, че облагането на ТЕЦ-а с тези пари за фонда ще ги вкара в още по-голяма криза, тъй като рудникът е в дъното на веригата производство, продажба на електроенергия.

 

Миньорите са изпратили декларация до Народното събрание и премиера с искане на второ четене да отпадне предложението за създаването на такъв фонд. Миньорите от Бургас са категорични, че ако управляващите не чуят исканията им и не се вслушат в думите им, предстои общонационален протест.

 

Репортер: Цеца Алексова