Министерството започва кампания за ползите от това

Видео: БГНЕС

 

Здравното министерство започва кампания за нуждите и ползите от задължителната ваксинация, съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов. Той се появи пред журналисти с тениска на футболния клуб "Арсенал" и обяви, че идва така в чест на вчерашната победа на английския тим срещу "Челси" в турнира "Къмюнити Шийлд".

 

Още по темата

Целта на кампанията е да се даде обяснение на притесненията на хората, обясни министърът, цитиран от БГНЕС. „Ако тези притеснения не бъдат "размагьосани", ще продължим да се движим в омагьосан кръг”, допълни той.

 

„Самият факт, че преди две години имахме епидемия от морбили и че се появяват заболявания, които в развития свят са отдавна забравени, означава, че това е реален проблем”, посочи Москов и добави още веднъж, че за справяне с този проблем е нужно и обяснение на родителите от какво се предпазваме ние като общество и от какво се предпазва детето чрез ваксините.

 

Москов припомни, че преди време в парламента е внесен законопроект за отмяна на задължителния характер на ваксините. В резултат на това са събрани експерти и те отчитат реално нуждата от последователна информационна кампания, посочи министърът.

 

"Когато не знам нещо, моят страх надделява. Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отговарят. Нужно е", допълни още министърът.

 

Припомняме ви, че в началото на юли в Италия българче почина броени дни, преди да навърши 15 години. Здравословното състояние на Лили се влошило, месец след ваксинация срещу рак на маточната шийка. Близките са убедени, че има връзка между двете събития - какво обаче казват лекарите?