Според държавното обвинение той уреждал свои близки да получават пари без да работят

 

Прокуратурата повдигна обвинение за умишлена безстопанственост на кмета на Карлово Емил Кабаиванов.

 

Според държавното обвинение той е уредил трима свои приятели да се водят на работа и да получават средства по европейски проект, без реално да извършват каквато и да било дейност. Така нанесъл щети за близо 23 000 лева.  

Още по темата

 

От прокуратурата  разследват още петима души, за които се смята, че също са получавали пари, без да са работели. Всички разпитани по делото са заявили, че действително са получавали пари без основание, за което той е бил наясно.

 

В понеделник Кабаиванов се е явил в прокуратурата без адвокат. „Тъй като защитата му не е задължителна, според закона, днес привличането му като обвиняем е било извършено”, уточниха от прокуратурата.

 

Кабаиванов е пуснат на свобода срещу „парична гаранция” в размер на 5 000 лева. Самият той твърди, че обвиненията срещу него са организирано мероприятие и няма нищо вярно в тях. От прокуратурата определиха разпространените през последната седмица от обвиняемия Кабаиванов твърдения като умишлени спекулации, с цел предварително да се настрои общественото мнение.

 

„Тенденциозността е видна – два месеца преди изборите да бъда привикван и в този случай наблюдаващият прокурор става част от предизборната програма в Карлово, което е недопустимо”, заяви градоначалникът. 


От прокуратурата уточниха, че разследването се води от година и половина, като досега Кабаиванов отказвал да бъде разпитан, като представял документи, че е много болен.


Кабаиванов беше придружен в следствието и от депутата от Реформаторския блок Николай Хаджийски, който твърди че негови хора също са разпитвани за трудовите договори, които са сключвали по водния проект на Карлово.

 

Засега няма пречка Емил Кабаиванов да участва в кметската надпревара за Карлово. Това каза говорителят на Окръжна прокуратура  Галина Андреева, предаде "Фокус". На този етап все още няма влязла в сила осъдителна присъда.

 

Ето и какво каза самият Кабаиванов в "Здравей,България":