Нямаме пари за капиталови разходи, обясни образователният министър

 

Зрители на Нова телевизия сигнализираха за лошото състояние на сградата на 90-то училище в София.  

 

„Категорично заявявам, че няма никаква опасност за сигурността на учениците, въпреки, че това е злощастната сграда, която пострада най-тежко по време на земетресението през 2012 година. Сградата беше затворена за повече от шест месеца и беше инвестиран повече от един милион лева в нея”, заяви кметът на район „Люлин” Милко Младенов. Чакат се пари за основен ремонт и за саниране. Това, обаче, ще стане чак догодина.  

 

В София това лято се прави основен ремонт на сградите на 17 училища. Извършва се конструктивно укрепване и енергийна ефективност. Отделно от това в много от училищата пък се случват и текущите ремонти.

 

В Ямбол пък 180 деца ще посрещнат новата учебна година в най-зле поддържаната учебна сграда в региона. Училището е на близо 150-години и се нуждае от спешен ремонт.

 

Пари за това обаче засега няма, чака се европейско финансиране, а от ремонт се нуждаят още десетки училищни сгради. „При бюджет намален с 10%, нямаме пари за капиталови разходи”, обясни образователният министър Тодор Танев.