Не успяваме и да ги интегрираме

 

Още по темата

Бежанците у нас са масово необразовани. Данните са на Държавната агенция за бежанците. Според данните 28% от хората, потърсили закрила в България, нямат образование. За сравнение - по данни на Националния статистически институт от преброяването през 2011-а година 1% от българите никога не са посещавали училище. Разликата в нивото на началното образование между бежанците и българите също е голяма - 32% срещу 8% .

 

Еднакви са обаче процентите за бежанците и българите само с основно образование - 23 на сто. Впечатляваща е разликата между двете групи и при основното и висшето образование.

 

От откриването на бежанския център в Харманли преди две години досега оттук са преминали над 11 000 бежанци. И за разлика оттогава, когато идваха предимно семейства с деца с по-висок социален статус, през последните месеци идват предимно самотни млади хора.

 

Знае се, че въпреки официална статистика да липсва, в България остават много малко от излезлите оттук и успяват да се установят. Причината, която те посочват за желанието си да заминат за Западна Европа, е по-добрата работа и по-добрият начин на живот там.

 

По данни на Държавна агенция за бежанците пребиваващите у нас рядко са с добро образование, което не им дава много шансове за реализация.

 

В последните седмици на фона на голямата бежанска криза в цяла Европа, броят на бежанците тук намалява. През последните месеци имаше постоянно по около 1 800 бежанци. Сега броят им е едва 900.

 

Репортер: Димитър Иванов