Същевременно армията продължава с офанзивата си срещу кюрдски бойци

Повече от 10 000 души са взели участие в антитерористично шествие в турската столица Анкара, докато армията продължава с офанзивата си срещу кюрдски бойци, които са отнели живота на десетки служители на сигурността в страната от юли насам, предаде БГНЕС. Шествието е организирано от група непартийни организации, търговски съюзи и бизнес групи под мотото „Да на единството и солидарността, не на терора“.

 

Събитието идва три дни преди сходно мероприятие в Истанбул, на което ще присъства и президентът Реджеп Ердоган. Неговата двумесечна акция срещу бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК), с които в продължение на години поддържа мирни преговори, разделиха страната.

 

Негови критици го обвиниха в използването на атентатори-самоубийци при нападение в югоизточна Турция, за което беше набеден джихадист на „Ислямска държава“. 

 

Според тях това е претекст за подновяването на 30-годишния конфликт с ПКК, за да може Партията на справедливостта и развитието, на която е основател, да спечели вота на националистите на предстоящите избори в страната през ноември.

 

По време на демонстрацията участниците в нея опънаха голямо турско знаме, което заемаше площ от близо 1 км., с викове „По дяволите ПКК“.

 

От началото на конфликта между кюрдите и турската държава през 1984 г. са загинали повече от 40 000 души.