Заваляха първите ултиматуми

 

Още преди в парламента да е започнало гледането на промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, заваляха първите ултиматуми. Радан Кънев и днес препотвърди намерението да сложи края на отношенията си с управляващите, ако съдийската и прокурорската квоти в законопроекта бъдат променени. 

 

 „Аз лично повече с мнозинството в този парламент няма да имам нищо общо”, заяви той. Кънев обясни, че Реформаторите направили повече отстъпки, отколкото техните привърженици биха могли да понесат.

 

Последваха остри реплики от ГЕРБ. Цветан Цветанов заяви, че няма нужда да се говори популистки и да се търсят предизборни дивиденти.   „Когато искаме да постигнем политически консенсус, искам да имаме конструктивен диалог, а не да правим изказвания или престрелки през медиите”, коментира Цветанов.

 

Той води преговори с всички партии, за да съберат нужните 180 гласа за по-бързи промени на Конституцията и допълни, че ако те не минат негативите ще бъдат за ГЕРБ. Няколко часа след като говориха пред медиите, двамата лидери се видяха на четири очи в кабинета на Цветанов.

 

Не знам защо трябва да драматизираме, ние често си говорим с Цветанов, все пак сме лидери на групи от мнозинството”, заяви Кънев след срещата. „Когато разговаряме с колегите от Реформаторския блок заедно, нямаме никакви различия. Когато обаче излезем навън, тогава вече се получават малко различни мнения”, коментира Цветанов.

 

Промените в Конституцията влизат за обсъждане в парламента следващата сряда.