Партньорите в централното управление се оказаха сериозни опоненти в този град

 

Арестуван за търговия с гласове, ударен застъпник и множество взаимни обвинения. Битката за кметския пост в Плевен премина под високо напрежение между коалиционни партньори. 

 

В село Буковлък живеят близо 5000 души. От тях 3500 са роми. Или както сами се наричат – цигани. Активни избирател. 

 

В ранния следобед депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски отишъл в Буковлък. Застъпник му разказал, че там се правят изборни нарушения. И градусът на напрежението рязко скочил.

 

„Един от застъпниците там е ударил нашия застъпник. Хората там са казали, че нашият човек жив оттам няма да излезе”, заяви пред Нова Найден Зеленогорски, председател на изборния щаб на Реформаторския блок. 

 

От стотиците хора там обаче, оказа се, никой не е забелязал инцидента. Включително и потърпевшият. 

 

Макар да даде показания пред полицията, шефката на секцията не пожела да разкаже какво е видяла. 

 

Реформаторите поискаха спиране на гласуването. ГЕРБ ги обвиниха, че са провокирали напрежението. Така Буковлък окончателно се превърна в емблема на изборите в Плевен. Избори, които по всеобща оценка приличат повече на война. 

 

„По 20-30 автомобила начело с ромските босове тероризират всяка нощ селата. Вероятно там се купуват и продават гласове, вероятно се всява страх като Ку Клукс Клан”, заяви Зеленогорски.

 

„Истината е, че не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. Те самите управляващи, които искат да са на власт, те идват и почват да предлагат тия пари”, заяви Румен Русанов, кмет на с. Буковлък.

 

Така, ако в централното управление ГЕРБ и Реформаторският блок са партньори, в Плевен те са точно обратното. Но пък едно друго партньорство, необявено на глас, се вижда отново в Буковлък. Там избирателите на ДПС стройно са подкрепили кандидата на ГЕРБ на първия тур. За балотажа обещаха да направят същото.

 

А в деня за размисъл към нажежения изборен пейзаж в Плевенско се добави и арест. Полицията задържа в Червен бряг търговец на гласове с 3600 лева и списъци с имена и ЕГН-та.