
Снимка: Shutterstock
Някои плодове имат сходен ефект
Учени от Вашингтонския университет доказаха, че съдържащият се в гроздето, горските плодове и червеното вино ресвератрол превръща тлъстините в изгаряща калориите кафява
мазнина, съобщиха в. "Дейли телеграф" и БТА.
Обогатяването на храната с тази съставка може да помогне в борбата срещу затлъстяването.
Учените са дали на мишки ресвератрол в количество, съответстващо на съдържащото се в 350 гр плодове за хората. Въпреки богатата на мазнини диета, мишките надали с 40 процента по-малко в сравнение с тези, които не получили добавката.
Изследването показа, че мишките са успели да трансформират излишната бяла мазнина в активната кафява мазнина, която намалява напълняването, като изгаря калории.
Други полифеноли в плодовете може да имат сходен ефект, убедени са учените. Особено богати на тях са боровинките, ягодите, малините, гроздето и ябълките.
Червеното вино съдържа ресвератрол, но много по-малко, отколкото гроздето. Много полезни полифеноли в зърната са неразтворими и се филтрират в производствения процес.