Известни са извършителите на стрелбата с гранатомет

 

МВР и прокуратурата се похвалиха, че са разкрили кой стои зад опита за убийство на Алексей Петров. Задържан е украински гражданин, а други трима негови сънародници се издирват. Според разследващите, те са стреляли с гранатомети по колата на Петров. 

 

Още по темата

 

Вечерта на 30-ти януари разследващите арестували Роман Логвиненко. Украинецът е посочен и обвинен за организатор на атентата срещу Алексей Петров. Други трима негови сънародници се издират с червена бюлетина в 189 държави.

 

 „Физическите извършители са били със сериозна бойна и военна подготовка, единият е служил във въздушно десантните войски на Украйна, той е стрелял, другият също е имал военна подготовка”, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

 

Украинците подготвяли атентата в продължение на година и половина, според разследващите. Следили жертвата си и проучили навиците, охраната и терена около къщата му.  „Има двама явни свидетели, които са включени в програмата за защита на свидетели – охрана имат, промяна на адрес и промяна на данните им”, обясни Сарафов.

 

Украинският екип бил събран специално за атентата срещу бившия съветник в ДАНС. Организатор на покушението бил задържаният Роман Логвиненко – с адрес в Пловдив и бизнес у нас. „Той има и бизнес, има и българско ЕГИН, бизнесът му в България е свързан с купуване на земеделска техника, която изнася за Украйна. Той е довел тези хора от Украйна, очевидно ги е познавал от преди. Поръчителят го е намерил тук”, каза още Сарафов.

 

Провокативни се оказаха въпросите на журналистите, както за поръчителят на покушението, така и за мотивът за атентата.  Въпреки свидетелите и 8-те тома доказателства, и двете неща останаха тайна, а градският прокурор на София Христо Динев призова представителите на медиите да съобразяват въпросите си.  „Това, че не съобщаваме за мотива, не значи, че не сме се ориентирали, може би има причина да не ви го казваме”, подчерта  главният секретар на МВР Георги Костов.  Засега е ясно само, че гранатометите са българско производство.

 

„Изработени са по поръчка за съветската армия, изнесени са от страната и после са внесени от извършителите на престъплението. Снарядите не са проникнали в автомобила. Алексей Петров и шофьорът му са се спасили само и единствено заради късмет”, обясни Георги Костов.