Нападателите са били четирима, въоръжени с автомати "Калашников"

Обир и стрелба в мол посред бял ден. Нападението е над инкасо автомобил и е извършено в подземен паркинг в търговски център в София. 

 

Малко след 10:30 часа четирима маскирани и въоръжени с автомати „Калашников” мъже причакват охранителите от инкасовия автомобил и ги нападат точно преди да приберат парите от банки и търговски обекти в бронираната кола. Извършителите все още са неизвестни, въпреки че търговският център е опасан с повече от 200 камери.  

Още по темата

 

Четиримата мъже влезли в мола като всички други посетители – взели си билетче, бариерата се вдигнала и слезли да паркират на ниво - 2. Били с маски и автомати. Искали парите от инкасовия автомобил, който обслужва няколко обекта в мола. И така екшънът започнал.

 

„С автомати „Калашников” са били. Изключително дръзко нападение, при което може да пострадат много хора. Говорим за въоръжено нападение на единия охранител, а другият е нападнат в гръб, като му е отнета инкасовата торба”, заяви Здравко Дерменджиев от НАФТСО. 

 

Между охранителите и нападателите в мола започнала престрелка. Стреляйки, нападателите натоварили парите в колата си и избягали. Охранителите пък успели да уцелят една от гумите на колата им. Жертви и пострадали от престрелката няма. А въпреки екшъна и стрелбата с автомат, свидетели няма. 

 

„Не се чу нищо, аз бях на етажа, но вътре в самия мол и не разбрах нищо за обира, след това чух от колеги, че е обран инкасо автомобил”, разказва Александър Богданов – служител в мола. 

 

И така нападателите отмъкнали торба с около 400 000 лева. След това избягали с колата си. Дали са чекирали билета си за паркинга не се знае. Знае се обаче, че са изоставили колата си съвсем близо до търговския център. Свидетели отново няма. 

 

Оттук нататък следите на четиримата мъже се губят, поне засега.  

 

„Може би това е най-дръзкия грабеж в историята на нападенията над инкасови автомобили”, заяви Здравко Дерменджиев. 

 

 

От охранителната фирма разпространиха писмено становище, в което се казва, че инкасовият екип е действал в пълно съответствие с вътрешните правила и процедури на компанията и е предприел най-добрите възможни мерки за ограничаване на щетите и избягването на човешки жертви. 

 

И така издирването на четиримата мъже продължава, дали са оставили някакви следи, отпечатъци или ДНК в колата им – ще чакаме отговори от МВР.

 

Репортери: Надя Ганчева, Десислава Георгиева, Ина Гълъбова

 

Видео: БГНЕС