Намаляват хората с чувствителност към храни

Най-често срещаната алергия е към домашния прах и акарите в него. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас д-р Галина Иванова, специалист вътрешни болести и алергология. 

Още по темата

 

Става дума за над половината страдащите от алергични заболявания хора. „Свързана с алергията към домашния прах е и алергията към хлебарки. Тя е малко по-различна, по-екзотична и не толкова нова”, допълни д-р Иванова. Тя отбеляза, че хората с подобна алергия все повече се увеличават. 

 

Д-р Галина Иванова уточни, че алергиите към домашен прах и акари са инхалаторни или респираторни. „Те се вдишват и действат целогодишно”, поясни алерогологът. По думите й, до 1000 акари могат да живеят само на 1 кв. м. мокет.

 

Симптомите към този вид алергия са същите, които са типични и за едно алергично заболяване. „За алергичния ринит - сърбеж в носа, често кихане, изтичане на бистър секрет или т.нар. ринорея, запушен нос, сълзене на очите, сърбеж и зачервяване на очите. Понякога се появява и кашлица”, обясни д-р Иванова. По думите й, процентът на хората с чувствителност към храни, значително е намалял в последно време. „Около 4% - 5 % от алергиите при децата са хранителни”, допълни още тя.