Снимка: Thinkstock
Продуктът е одобрен от Световната здравна организация
Австралийски учени създадоха първия в света безглутенов ечемик, одобрен от Световната здравна организация, съобщават "Ройтерс" и БТА. Това е огромен пробив за производителите на бира, които използват алтернативни варианти на ечемика като ориз и сорго, за да постигнат безглутенов ефект с напитките си.
Австралийската организация за научни и промишлени изследвания обяви, че вече са продадени 70 тона от новия ечемик на голяма немска пивоварна.
В Европа, където бирата е много популярна, вече няколко големи производители имат безглутенов бранд на пазара.
Сериозният проблем пред пивоварите при производството на безглутенова бира е, че употребата на алтернативни суровини и изкуственото извличането на глутена от ечемика предизвиква недоволство у потребителите заради разликите във вкуса на пивото.
"Натуралният безглутенов ечемик ще бележи историята на световното пивоварство, тъй като безглутеновата бира ще запълни голяма пазарна ниша", заяви Фин Зибел, икономист в сферата на агробизнеса.