„Възможно е да има преразпределяне на напрежението”, коментира проф. Емил Ботев


 

Чиста случайност е, че няколко силни земетресения станаха по едно и също време в различни региони на света. Той обаче бе категоричен, че няма връзка между земетресенията в Еквадор и Япония”, обясни в студиото на „Здравей, България” проф. Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмолология” към БАН.

Още по темата

 

„В момента опасност за продължаване на тази сеизмична активност по западното крайбрежие на Южна Америка съществува, защото там плочата Наска, която се подпъхва под Андите, тя продължава под Перу и Чили. Възможно е да има преразпределяне на напрежението, но това не може да стане толкова бързо и не може да се очаква в близките няколко дни. Естествено, че ще има стотици по-слаби земетресения”, обясни добави ощ проф. Емил Ботев.

 

В същото време продължават опитите да бъдат открити оцелели под развалините от земетресението в Еквадор. Броят на жертвите расте непрекъснато, като вече е потвърдена смъртта на 262-ма души. Спасители и доброволци се надяват, че под рухналите сгради може да има живи хора. Земетресението е най-тежкото в страната от десетилетия.

 

Обявено е извънредно положение в шест провинции. Най-тежко е положението в 40-хиляден град в провинция Манаби, където са разрушени 60% от всички постройки. Няколко съседни държави изпратиха дрехи и храна в Еквадор, както и медикаменти за ранените, които са над 2500.


Повече по темата гледайте във видеото.