Вижте как един странстващ художник умее да превръща асфалта в триизмерна илюзия

 

Точно след един месец чирпанското село Могилово ще стане дом на първия у нас Фестивал на триизмерните рисунки. Събитието ще събере на едно място световно известни артисти и майстори на 3D картините. 

 

От Маями до Австралия. Един странстващ художник умее да превръща асфалта в триизмерна илюзия. 
  

"Преди рисувах в студио, което беше наистина много скучно. Постоянно си сам със своите мисли. Много по-вълнуващо е да излезеш на улицата, сред хората. Да обменяте идеи. Вдъхновението е на всяка крачка", разказва Леон Кеър. 

 

Така вече над 10 години офисът на холандеца Леон Кеър е под открито небе. А най-големият му враг - дъждът. 

 

"Те са мои картини, само докато ги рисувам. След това стават собственост на минувачите. Те стъпват върху тях - за да усетят 3D ефекта, снимат се. Това са си техните улици и техните картини", казва Леон Кеър. 

 

През 2013-та Леон сбъдва мечтата си, пресъздавайки теракотената армия на първия китайски император – Цин Шъхуан. Eдно невярно движение на ръката е можело да съсипе композицията, а от там и 3D ефекта. 

 

"Безспорно това е най-любимата ми картина от всички. Направих я с трима мои колеги, сам нямаше да се справя. Но когато на едно място се съберат най-добрите артисти резултатът е впечатляващ", казва още Леон. 

 

Досега стрийт художникът не е повтарял нито една от творбите си. Последната му в София също е специална.

 

"Избрах да нарисувам това пате, защото идва лятото. Всичко става по-цветно. 08;10 За мен е много важно да рисувам картини, които връщат в детството. Като тази тук", показва художникът Леон Кеър. 

 

Холандският талант ще е специален гост на първия у нас международен фестивал за триизмерни творби на открито. Началото е 25-и май.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова