Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците

Международен ден на хумуса е. Той се превръща в ежегодно събитие, което се отбелязва на 13 май и е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на маратон в Тел Авив през 2012 г.
 
На този ден хората се насърчават да ядат хумус, сутрин, да организират или участват в събития, организирани по повод този ден. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделят в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус, пише БГНЕС. Ето и няколко любопитни факти за него.
 
Хумусът е много популярна храна в Близкия изток. Съдържа манган, който се бори със свободните радикали. Съдържа фолиева киселина. Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини. От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам.
 
Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците. Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини. Консумацията на нахут и хумус сред жени, дава на организма 52% повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари в сравнение с други хора.
 
Талията на феновете на тази разядка е 8% по-малко от на другите хора. Подходящ е за диабетици.