18 държави представиха традиционни ястия във Велико Търново

 

Световната кулинария е на гости в България. Специфични ястия от 18 държави бяха представени на Международния кулинарен фестивал във Велико Търново. Парите от всички продадени храни ще бъдат дарени за благотворителност.

 

Индийският десерт „Джалеби“, известен като златото на страната, датски сладкиши с различни глазури и шоколади, традиционният великобритански чай са само част от многообразието на кулинарния фестивал. 

Още по темата

 

„Имаме най-различни видове подправки като леща, специален вид боб и особено индийските видове чайове. Едно от нещата, които са много здравословни, е т. нар. Гии – подобно на кравето масло”, обясни Симаша – представител на Индия. 

 

Интерес предизвикаха и ястията от Близкия изток. 

 

„Израелската кухня е комбинация от много кухни с изключително високо вкусови и пикатни качества. Бих дал акцент на виното”, коментира проф. д-р Красимир Методиев, почетен консул на Израел. 

 

„Другото нещо, което е много важно, е благотворителната кауза, която съпътства този фестивал. Събиране на средства за общинския фонд „Ин витро“ и затова надслова е „За да се раждат повече болярчета”, обясни Нелина Църова от отдел „Култура“, община Велико Търново. 

 

Като страна домакин България представи емблематичните си домашни сирена от различни видове млека до изпечените вкусни погачи. Международният кулинарен фестивал продължава в Русе, Варна и София.