Ние работим прозрачно и спазваме законите, подчерта енергийният министър

 

"България няма енергийни ангажименти към Япония",  заяви ресорният министър Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг.

 

По-рано през деня от АБВ се заканиха да сезират Европейската комисия за нарушения  и по-конкретно заради  посещението на делегация от енергийното министерство в Япония. В отговор  Теменужка Петкова заяви, че страната ни действително има подписан меморандум за сътрудничество с Япония. В него обаче е посочено, че всички срещи са правно необвързващи. 

 

Видео: БГНЕС

 
„Има сключен меморандум между БЕХ и компанията „Тошиба”. Това е меморандум за сътрудничество”, заяви Петкова и подчерта: „Такива посещения са провеждани в годините многократно. В рамките на това посещение не са поемани абсолютно никакви ангажименти, свързани с обвързване на БЕХ или компании по отношение на определени проекти”.
 

Видео: БГНЕС

 
 
 „Ние работим прозрачно и спазваме законите“, подчерта Петкова.  Тя окачестви твърденията на АБВ и Гергьовден като манипулативни и целящи смут в общественото пространство. По отношение на кредита, който изтегли БЕХ, за да плати НЕК на двете американски централи, енергийният министър Петкова заяви: "Ако НЕК не беше се разплатила с двете централи, държавата трябваше да плати 3 млрд. лв. неустойки, заради неизпълнението на договорите"

Видео: БГНЕС