Тези животни са известни като шампиони на маскировката и скоростното изстрелване на езика

Известни като шампиони на маскировката и скоростното изстрелване на езика, хамелеоните притежават още едно качество, което им помага в лова - лепкавата слюнка, информира "Франс прес", цитирана от БТА.

По темата

Хамелеонът е опортюнистичен хищник - той не гони жертвата, а се крие и я причаква. Маскиран като камък или клон, той наблюдава, без да помръдне, защото очите му са независими. Едното гледа за плячка напред, а другото - назад. 

Щом жертвата се доближи, хамелеонът изстрелва езика си на разстояние, което може да достигне два пъти това на тялото му. Скоростта на изстрелване е феноменална и няма равна сред влечугите, птиците и бозайниците, с изключение на саламандрите. Силата на удара убива жертвата. Специалистите обаче не бяха единодушни как хамелеонът успява да я изтегли до устата си.

Според някои той го прави с всмукване, според други езикът му хваща жертвите като с велкро. Учени от университета на Монс в Белгия обаче установиха, че слюнката му е толкова вискозна, че насекомите залепват за нея. 

"Установихме, че вискозността на този флуид е много голяма, почти 1000 пъти по-голяма от тази на слюнката, близка до тази на слузта на охлювите" - каза Паскал Даман от екипа.

Колкото по-силно изстрелва езика си хамелеонът, толкова по-силно е прилепването. Когато той прибере езика си, тези сили повече не действат и жертвата се отделя. Така хамелеонът изяжда насекомото, без да си прехапе езика.