В момента всичко е спокойно, съобщи Ева Андреева

Имаше голяма паника, но нещата се нормализират бързо, разказа в „Събуди се” Ева Андреева, която живее в Мюнхен. 

По темата

В петък вечерта 18-годишен германец от ирански произход започна да стреля пред търговски център, уби девет души, след което се самоуби. За часове в града в сила беше извънредно положение. Спряно беше движението на влаковете, трамваите и автобусите. 

„Аз живея на 200 метра от централна улица в града. Снощи всичко беше блокирано, но  в момента всичко е много спокойно, ежедневието в града се нормализира”, съобщи Ева Андреева.

„Мой добър колега беше блокиран в търговския център и беше затворен часове наред в една стая, заедно с други хора, но към 23.30 часа е успял благополучно да се прибере у дома. Каза ми, че просто е бил в мола, когато изведнъж е чул изстрели. Хората са започнали да тичат, а той е решил, че няма да излезе в мола и се е скрил в първото помещение с отворена врата. След това не е могъл да излезе, защото е имало забрана от полицията”, разказа тя.

„Още снощи около 2.00 часа транспортът в Мюнхен беше възстановен. Аз наистина се изумявам от темповете и спокойствието, с които реагира германската държава.  Късно снощи аз прибрах съпруга ми от центъра на града до вкъщи, обстановката беше спокойна, навсякъде имаше засилено полицейско присъствие”, разказа журналистът Димитрина Пандурова, която живее в Мюнхен. 

„Аз бях пред Съдебната палата, когато настана паника, хората започнаха да бягат във всички посоки. Аз лично съм на мнение, че там имаше още един терористичен акт, който беше предотвратен преди да се стигне до престрелки и нараняване на други граждани”, обясни Анна Бамбалска, която работи като адвокат в Мюнхен. 

„Намирахме се в едно от кафетата в центъра на Мюнхен. След това видяхме как тълпи от хора бягат и се опитват да се скрият в това кафене. Ние също се скрихме. По-късно през нощта потърсихме начин да се приберем, но тъй като нямахме достъп до обществения транспорт и до таксита, намерихме хотел, в който да отседнем”, разказа Десислава Мърмърова