От Министерството на здравеопазването ще подготвят предложение за промени в закона

Десетки хиляди пациенти - заплашени от недостиг на лекарства. За проблема признават и от Министерството на здравеопазването. В аптеките все по-трудно се намират лекарства за инсулин, епилепсия иревматоиден артрит. 

Държавата -  в опит да пребори кризата с недостига на лекарства за някои тежки хронични болести. Пациентски организации алармират, че в аптеките липсват медикаменти за диабетици и епилептично болни.

По темата

Не веднъж са се опитвали да го спрат по пътя към поредния осемхилядник. Досега нищо не е успяло – нито рака, нито тежката катастрофа, нито диабета. Отскоро алпинистът Боян Петров вече има и нов противник – лекарството. Все още разчита на запаси. За после – не знае.

Проблемът не е само на диабетиците. Липсват лекарства и за болните от епилепсия.

Всъщност – лекарства има. Търговците обаче не ги оставят тук, а ги изнасят за чужбина. Причината – там ще ги продадат за повече пари. И това е съвсем законно.

Служебният кабинет не притежава правомощия да промени закона. Затова здравните институции тръгват на проверки – заедно с данъчните и Агенция „Митници”.

Колко бързо обаче това ще даде резултат от здравното министерство не пожелаха да кажат. Не отговориха и как да чакаш, когато от липсващото лекарство зависи животът ти.

От здравното министерство ще подготвят и пакет с предложения, които ще представят на следващата власт. Дали новия кабинет ще се съобрази с тях все още не може да се каже.

Повече по темата гледайте във видеото.