Какъв е обектът на проверката?

Група прокурори от Върховната касационна прокуратура щурмуваха сградата на НЕК точно в 10:30 часа. Те бяха докарани с бус на държавното обвинение и обясниха, че ще преглеждат документи.

 

„Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, води се разследване за безстопанственост”, заяви прокурорът Емилия Варадинова. 

Разследват се договори за адвокатски услуги, сключени от НЕК, въпреки че компанията има дирекция, която се занимава с такива дела. При излизането си от сградата 8 часа по-късно прокурорите съобщиха, че са иззети 19 договора за адвокатски услуги с четири различни фирми.

На въпрос дали се касае за сключени консултантски договори по проекта „Белене” Варадинова нито отрече, нито потвърди.

По темата

NOVA научи, че се касае за адвокатски услуги за дела, водени от НЕК. Въпреки че компанията разполага с юридически екип, сключва договори и плаща на външни фирми за този вид услуги. В момента се проверява кои точно са адвокатските фирми, дали има повторяемост в избора им, както и какви са били критериите за подбора им. 

Засега щетата е за около 1 милион лева, но е възможно сумата да набъбва. Разследват се последните 2 години.  Сигналът е дошъл от ДАНС.

„Днес също сме предвидили следствени действия в една институция. Уверявам ви, че действаме по график”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Здравей, България".

„Разследваме безстопанственост по повод сключване на абсолютно неизгодни договори при наличие на собствен административен капацитет на съответната институция да извърши дейностите, за които иначе е платила доста пари на външни изпълнители”, заяви Арнаудова. 

И опозцията, и бъдещите управляващи одобриха действията на прокуратурата. 

Арнаудова коментира и акцията в АПИ във вторник.

„Вместо АПИ да възложи на самия изпълнител стабилизирането на почвата, са поканили на среща „Пътища-Пловдив”, уговорили са се, че това ще струва 50 милиона. След това служители на АПИ са подготвили документи за изпълнение на поръчката и без изненади спечелилият поръчката за тези 50 милиона е „Пътища-Пловдив”. АПИ в онзи момент е управлявана от Лазар Лазаров, а „Пътища-Пловдив” можете да си направите проверка кой ги управлява”, заяви Арнаудова.

„Като цяло по процедурата не разполагам с данни да има нарушения, разбира се нека проверят”, заяви бившият регионален министър Лиляна Павлов. „Всичко, което е по мой спомен и по данни и документи, с които разполагаме, е проведена стандартна обществена поръчка. Тази поръчка е с най-ниска цена, предложена е за изпълнение експертно, както се прави всеки път с доклад”.

„Всички искахме румънски модел. Това е румънският модел-като се събудиш сутрин да чуеш кого разследват. Бой по всички така, че да има превенция и да спре да се говори по тази тема, каквато и да е като съмнения за корупция. Който, където и както го заварят всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения“, коментира и Борисов.

Георги Гергов излезе с писмена позиция, в която се казва, че към момента, в който се сключва спорният договор, „Пътища-Пловдив” не е била негова собственост, а вече е била продадена. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.