Това заяви тя в специално интервю за „24 часа

„При нас има само един кръг на влияние и той се нарича NOVA” – това заявява в интервю за „24 часа“ Силва Зурлева, член на Борда на директорите на "Нова Броудкастинг груп".

- Г-жо Зурлева, отскоро вече отговаряте и за новините на "Нова Броудкастинг груп" като член на Борда на директорите. Какво ще се промени в NOVA?

- Освен по-голямата отговорност, която ще нося, нищо друго няма да се промени. Нямам никакви намерения да правя персонални промени в новините и актуалните предавания. Всички колеги са големи професионалисти, имат енергията да променят нещата към по-добро и ако има някаква промяна, свързана с рубрики и предавания, тя ще дойде от тях самите, не от мен и моята позиция.

Преди години предишният собственик на телевизията - гръцкият бизнесмен Минос Кирияку, който ме покани в NOVA, ми каза: "Силва, ако всички политически партии, правителството и другите институции са недоволни от теб, значи си вършиш добре работата."

Тогава бях много наивна, нямах никакъв опит. Той ми обясни, че когато всички са недоволни, това означава, че телевизията е обективна и балансирана. Сега това пак е и моята основна задача - да продължа тази политика на телевизията.

- Какво точно ще правите?

- Моята задача и досега е била такава. Т.нар. контрол на новините - което не е на практика контрол, а търсене на баланс между новините от политикосоциален, икономически и всякакъв характер. В този смисъл моята най-голяма надежда и мечта е да има повече добри новини. Не само NOVA, а всички телевизии - аз гледам новините на почти всички, и мисля, че сме длъжници на зрителите в това отношение.

Така че основното е да има баланс между добрите и лошите новини, защото понякога, когато гледаш емисия по телевизията - не говоря само за NOVA, тя прилича на криминална хроника. Мисля, че това страшно много уморява хората и ги прави по-големи песимисти. Като казвам добрата новина, имам предвид новини, свързани с добри примери.

- Има ли разделение в телевизията на хора на NOVA и на Би Ти Ви? Чу се, че директорът на новините Дарина Сарелска може и да напусне.

- Това са слухове, които нямат никаква почва. Ние сме един отбор и не се делим на хората, които от години са били в NOVA, и тези, дошли от Би Ти Ви. В крайна сметка това е медиен пазар, на който качествените професионалисти винаги търсят по-доброто място за изява. Съответно и ръководството на телевизията търси най-добрите професионалисти за екран и за водещи.

Дарина категорично няма да напуска. Аз работя добре с нея, както и с всички колеги, които дойдоха от Би Ти Ви. Това, което ми харесва много у Дарина Сарелска, е, че тя има много твърд характер.

Веднъж завинаги трябва да се приключи с тази тема, защото сме един отбор. Телевизията е колективно творчество, колективен труд. И най-добрият професионалист сам не може да направи нищо. Той трябва да бъде част от един отбор и мисля, че такъв беше изграден в NOVA.

Никога не съм допускала да ми влияят слухове. Примерно как някои от водещите гравитират около кръга "Капитал".

Категорично не е така. Никога не съм имала и мисъл, че могат да бъдат проводник на някакво влияние. Те са професионалисти, а моите решения не се базират на подобни слухове. Нито водещите, нито директорът на новините и актуалните предавания Дарина Сарелска са свързани с каквито и да е кръгове. Тука има един кръг - NOVA, това е.

- Ще сменяте ли хора, рубрики, предавания?

- Категорично не! Като ръководство сме доволни от резултатите, които получаваме. Ние сме лидер на пазара и смятам, че в следващите години трябва да положим усилия да останем такива. Що се отнася до нови рубрики или предавания, това е въпрос, който се обсъжда с колегите. Имаме мениджърски срещи, на които заедно решаваме какво да се смени, какво ново да се създаде в програмата. Аз мога да си кажа мнението, но нямам никакво намерение лично да правя такива промени, въпреки че имам тези права. Имам и правата да сменям хора, но няма да го направя, защото не виждам смисъл. Доволна съм от колегите си и им вярвам.

- Защо свързват телевизията я с Бойко Борисов, я с Иво Прокопиев или Христо Иванов? Има ли NOVA друг тип връзки с политици?

- Друг тип връзки на телевизията с политици няма. Тези слухове, които ни свързват с различни партии или политици, са изключително злонамерени.

В NOVA никога - от 2000 г. досега, не е имало списъци с хора, които не могат да бъдат канени за участие. Ако някой иска да ме опровергае, да извади подобен списък.

- Каква е целта на тези слухове, защо ги пускат?

- Целта е да се накърни вярата в обективността на новините. Ако телевизията принадлежи на един политик, тя би трябвало да промени самата си линия на поведение. При нас няма такова нещо и смятам, че е абсолютно злонамерено, защото колкото се изкачваш нагоре, колкото повече доближаваш лидерската позиция, заемаш я и я развиваш, толкова повече злонамереността се насочва срещу теб. Наскоро в "Комбина" Теодора Духовникова каза нещо, което ми направи много силно впечатление: "В България белегът за успеха е колко те мразят". Не знам как е възможно, но е факт. NOVA принадлежи на MTG. Това е истината, няма друга.

- Какъв е натискът на политиците върху вас?

- Има голяма разлика между 10 години назад и сега. И в отношението на политиците към нас, но и в нашето към тях. През всичките тези години натрупах безценен опит и в момента реагирам по различен начин, а не както преди.

- И каква е разликата?

- Преди, защото нямах опит, всяко обаждане, свързано с някакъв натиск, ми докарваше голяма тревожност как да отстоявам нашата позиция. В 99,9% от случаите това, което искат, няма как да се случи, защото те искат да гледат само положителния си образ на екрана.

Има нещо много неприятно, което се случва до ден днешен. Примерно питат защо в еди-кое си предаване сте показали еди-какво си, като самите те не са го гледали и не е ясно как е предадено или изопачено.

Разбира се, опитите за натиск се засилват и трудността на взаимоотношенията става по-голяма и се изразява повече предизборно. По време на предизборната кампания никой не е доволен. Всички са недоволни кой преди кого излиза на екрана. Но нашата работа е да балансираме и да отстояваме позицията си на обективна и независима телевизия, каквато трябва да е всяка медия.

- Какво още искате да постигнете в новините?

- Ръководството винаги иска по-високи рейтинги, това е ясно. Така може някой да ме обвини, че си противореча. Но ако се показва една добра и една лоша новина, например добрият пример и някаква катастрофа или катаклизъм, това, което се гледа повече, е катастрофата. Тя отива на преден план, защото носи по-висок рейтинг. Тук влизаме в един омагьосан кръг, защото продуцентите на новините също искат да показват добрите примери, но от друга страна, ръководството им казва: "Ние искаме рейтинг". И ето какво се получава. Зрителят в крайна сметка е този, който определя коя новина да е водеща.

Дидие Щосел: Слуховете как NOVA се продава и на каква цена са чиста спекулация

- Как NOVA научи зрителите да й се обаждат и да я търсят, когато имат проблем?

- Защото ни имат доверие. Затова държа да кажа, че вярвам на нашите водещи - и в "Здравей, България", и на новините, и на публицистичните предавания. Вярвам им много, защото с техните лица, поведение на екрана и журналистическата им работа те печелят доверието, не ние с Дидие Щосел (изпълнителният директор на "Нова Броудкастинг груп - б.а.). Ние сме хората, които имат други задачи. Понякога се получава така, че зрителите имат повече доверие на Ани Цолова и на Виктор Николаев, и на водещите на новините Ани Салич и Николай Дойнов, отколкото на институциите. Или пък чакат "Господари на ефира" да решат някой социален проблем, защото и там има публицистика, въпреки че е външна продукция. Но те станаха голям фактор. Да не говорим за "Здравей, България" и "Новините на Нова", които се превърнаха в институция и това е до голяма степен благодарение на водещите.

- Поласкана ли сте от новите отговорности, които получихте?

- Малко бях стресната, защото се случи неочаквано. В първия момент много се зарадвах, защото това е признание. Втората ми мисъл обаче беше дали ще мога да се справя с напрежението. На тази позиция то е много голямо. В повечето случаи колегите изобщо не знаят на какво съм подложена. Но и не трябва да знаят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.