Не се изключва вероятността той да е напуснал Испания

Идентифицираха шофьора на минивана-убиец от Барселона

Юнес Абуякуб е шофирал минивана, който уби 14 и рани над 120 души на "Ла Рамбла" в Барселона. Това потвърди вътрешният министър на Каталуния Жоаким Форн пред радио "Каталуния". 

Юнес се издирва вече четвърти ден. Не е изключено той да е напуснал Испания.

През нощта специално звено на полицията в Каталуния проведе няколко рейда в град Рипол. Подозренията са, че има и други лица, освен 12-те елиминирани и арестувани, които имат някаква връзка с теористичната клетка. 

От един апартамент са били иззети веществени доказателства. 

23-годишният Юнес Абуякуб няма предишни криминални прояви, свързани с терористични групи, не фигурира и в полицейските архиви като възможен джихадист. Той обаче е бил част от клетка, планираща атаки в Каталуния. В нея са членували 12 души - пет от тях бяха убити от полицията м Камбрилс, а други двама загинаха при експлозията в къща в Алканар на 16 август. Всички в групата са били на възраст между 17 и 34 години мароканци. А братята Дрис и Муса Оукабир и братята Омар и Мохамед Хикхами са живели в една и съща сграда на улица "Антонио Гауди" в Рипол. 

Цялото ни семейство е в шок. Не разбираме как се е стигнало дотук. Големият въпрос е как Сами и момчета като него се превръщат в терористи”. Това каза братовчед на братята Оукабир, цитиран от „Ruptly”.

Испания затяга мерките за сигурност на обществени места

Основната хипотеза на полицаите е, че Юнес сам е предприел атаката в Барселона. Смята се, че той се е възползвал от паниката на хората, за да избяга през пазара "Бокерия" и е стигнал до метростанцията в зоната на университета. 

Издирват още един заподозрян за атаката в Барселона (ВИДЕО+СНИМКИ)

Следователите поддържат и хипотезата, според която терористът може би е свързан с инцидента на булевард "Диагонал", където кола премина с висока скорост през полицейски контролен пункт и причини смъртта на един мъж. 

Терористите от Барселона планирали да взривят "Саграда Фамилия"

Според някои източници, Юнес може да е използвал огнестрелно оръжие, за да открадне друга кола, принуждавайки шофьорът да го настани на задната седалка. Така той е могъл да се възползва от поне 20 минути, докато полицията потвърди, че инцидентът на "Ла Рамбла" е терористичен атентат. Припомняме, че колата, атакувала полицейския пункт на булевард "Диагонал", бе намерена на 4 километра от мястото на инцидента с един убит от нож мъж в нея.

Много от жителите на Рипол познават младежите, които организираха терористичния акт. И единодушно заявяват, че никога не биха предположили, че замислят подобна кървава атака. Бившите съученици и колеги на терористите разказват, че те често играели футбол, ходели редовно на училище и работа. 

"Работих с Юнес почти две години. Никога не бих си представил такова нещо. Говорили сме по много теми. Питал съм го и за хората, които правят атентати. Той казваше - религията не позволява. Казваше, че е против това. Някой явно му е промил мозъка", разказва Серхио Руис, бивш колега на Юнес Абуякуб. 

Фатима е сестра на човекът, когото търси цялата полиция в Испания - Юнес Абуякуб. 

"Още чакам, да кажат, че не е вярно. Че е станала грешка. Не може да е бил брат ми. Питайте приятелите му, колегите му. Той беше съвсем нормален човек. Всичките му приятели бяха местни хора", разказва Фатима Абуякуб. 

Само 5% от населението на града са мюсюлмани. Местната управа твърди, че никога не са имали проблеми с интеграцията им.

Редактори: Анелия Тодорова, Момчил Минков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.