Това ще се случи на 20 септември

Повече от 40 държави ще се подпишат в полза на Глобалното споразумение за забрана на ядрените оръжия на 20 септември. Това обяви в петък директорът на отдела по конвенциите към Службата по правни въпроси на ООН Сантяго Вилалпандо, цитиран от БГНЕС.

В централата на световната организация в Ню Йорк следващата сряда ще бъде проведена специална церемония, посветена на подписването, на която ще присъства и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. В отговор на въпрос на ТАСС, Вилапандо утвърди, че най-малко осем от страните, които ще подпишат споразумението, ще бъдат представени от държавните си глави, включително Бразилия, Чили, Мадагаскар и Южна Африка.

ЯДРЕНА ЗАПЛАХА: САЩ готови за масивен военен отговор към Северна Корея

Както съобщи представителят на правния контрол на ООН, в рамките на следващите седмици десетки страни ще подпишат и ратифицират около 20 международни договора - от Конвенцията за правата на хората с увреждания и анти-ядреното споразумение до Международното споразумение за маслиновото масло и трапезните маслини.

По думите на Вилалпандо Русия не е уведомила ООН за намерението си да се присъедини към който и да било от договорите през следващата седмица.

Защо водородната бомба е многократно по-опасна от атомната?

Глобалното споразумение за забрана на ядрените оръжия ще влезе в сила 90 дни след подписването и ратифицирането му от 50 държави. Текстът на документа беше приет през юли тази година след няколко седмици преговори, в които ядрените сили, включително Русия, не взеха участие. Непосредствено след приемането на договора обаче Обединеното кралство, САЩ и Франция издадоха съвместно изявление, в което заявиха, че никога няма да го подкрепят. Те аргументираха отказа си, като заявиха, че „инициативата очевидно не взима предвид действителността в сферата на международната сигурност“ и „не предлага никакво решение на смъртната опасност, която носи севернокорейската ядрена програма”.

Война срещу Северна Корея се изключва

По-късно руското външно министерство също заяви, че Москва няма да ратифицира договора, защото той противоречи на националните интереси на страната.

Според текста на споразумението, всички страни се задължават "никога, при никакви обстоятелства" да не "разработват, тестват, произвеждат или да се запасяват с ядрени оръжия, както и да ги използват или да заплашват, че ще го сторят". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.