Целта е да се гарантира безопасността на продуктите

Агенцията по безопасност на храните започна засилени проверки в страната заради наближаващите коледни и новогодишни празници. На какво да обърнем внимание за вкусно и безопасно пазаруване?  

Инспектират се предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Инспекторите следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните. Целта е да се гарантира безопасността им и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.  

30% от българите нямат пари за основни храни (ВИДЕО)

Когато дойде време за празници, отделяме за уюта на трапезата повече от обикновено. Но все пак - всеки според джоба. Започваме с месото - цветът трябва да е розово-червен, повърхността да е суха, без каквито и да било следи от слуз.  

Изискванията са много - от етикетите, през щанда, до хладилниците за съхранение и документите на самия обект. Инспекторите следят и дали свежото месо е сложено най-отгоре само, за да хваща окото, а всъщност долните парчета да са по-стари.  

„Най-честите нарушения са храни с изтекъл срок на годност, храни без придружителни документи. Също така, неспазване температурния режим на съхранение, неправилно етикетиране”, коментира Галя Викьова от Агенцията по безопасност на храните.  

Колкото до мезето - според инспекторите, дали купуваме на парче или опаковано, е въпрос на избор. Разлика в качеството - няма.  

Засилените празнични проверки обхващат всички стоки. Санкциите за нарушителите могат да бъдат от изтегляне на храните, през глоби, до затваряне на търговския обект.  

Над тон и половина храни са унищожени при засилените проверки в края на 2016 г. Резултатите за лоши празнични храни тази година, ще разберем в началото на следващата.  

Държавата гарантира за месото, само ако е от легален търговец

„От 19-и декември до 2-ри януари ще продължат проверките на всички обекти за производство на храни и търговия на дребно, търговия на едро и заведения за обществено хранене. След 2-ри януари ще имаме конкретни резултати от проверките”. Това заяви в студиото на Новините на NOVA Таня Николова от Дирекцията "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. 

Запитана какви са най-честите проблемите, на които попадат инспекторите преди празниците в магазините, заведенията и складовете, Таня Николова отговори: „Най-често това са сигнали във връзка с лошо качество на храните. Следват ги условията на съхранение на храните”. 

И посъветва потребителите да четат етикетите на продуктите. 

„През месец ноември имахме 84 сигнала във връзка с качеството и безопасността на храните или свързани със запитвания на потребителите относно качеството и безопасността на храните. Много често сигналите, които се подават, са непълни или с неточна информация”, уточни Таня Николова от Българската агенция по безопасност на храните. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.