Канцлерът подчерта, че същевременно страните членки трябва да укрепят външните граници

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес всички страни от Европейския съюз да поемат своя дял, за да съдействат за справяне с огромния приток на мигранти, а същевременно да работят за спиране на потока, като укрепят външните граници и се борят с проблемите, принуждаващи хората да напускат родината си, предаде Асошиейтед прес.

Оградата срещу мигрантите: Сигурна ли е границата ни с Турция?

Страните трябва да знаят, че солидарността не е еднопосочна улица и всички трябва да се борят за общоевропейските ценности, заяви канцлерката в реч пред германския парламент преди утрешната среща в Брюксел с останалите лидери на страните в ЕС, съобщава БТА.

Прокуратурата разследва строежа на оградата по границата

Меркел отбеляза, че лидерите от ЕС трябва да договорят справедлива квотна система за приемане на кандидати за убежище. В момента Европейската комисия съди Унгария, Полша и Чехия за отказ да поемат своя дял от мигрантите, припомня АП.

Протест в защита на мигрантите във Франция

Германският канцлер каза, че ЕС трябва да подготви отговор на растящия глобален политически и икономически натиск. В такъв дух ще премине предстоящата среща на върха на съюза, посочва Ройтерс. "Убедена съм, първо, че светът не чака - нито нас в Германия, нито нас в Европа - и второ, че повече от всякога се нуждаем от европейски отговори на належащите, големи въпроси на нашето време", заяви Меркел пред Бундестага. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.