Беше признат за виновен, че е ударил полицай

Руски съд осъди на 1 година затвор участник в опозиционен протест миналата година за това, че е ударил полицай, предаде БГНЕС. Инцидентът стана през май 2017 г.

Дмитрий Борисов беше обвинен, че два пъти е ударил полицай в главата по време на протести, свикани от активиста за борба с корупцията Алексей Навални. На протести из цяла Русия по улиците излязоха десетки хиляди хора. Борисов пледира, че не е виновен, съобщи РИА новости.

ОКОНЧАТЕЛНО: Навални не може да участва в президентския вот в Русия

Шестима други участници в демонстрацията вече бяха осъдени на различни срокове затвор – между 8 месеца и 3 години – за „насилие“ срещу опазващите реда органи.

Също като Дмитрий Борисов те бяха включени в списъка на политическите затворници, публикуван миналата година от „Мемориал“, най-голямата в Русия група за защита на човешките права. Няколкостотин други участници в протестите бяха осъдени за участие в „неразрешените“ протести на 26 март, като наказанията варираха от глоби до няколко дена зад решетките. Алексей Навални организира и поредица други протести, последният от които беше на 28 януари, когато призова руснаците да бойкотират президентските избори на 18 март, които той нарече срамни.

На Навални беше отказана регистрация в руската ЦИК за изборите с мотива, че има присъда. Според неговите привърженици обаче тя е политическа присъда.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.