Италия ще помага логистично

Франция и Великобритания участват в ударите над Сирия заедно със САЩ. Страните са категорични, че не може да се толерира употребата на химически оръжия.

Франция участва в операцията, защото не може да толерира употребата на химически оръжия. Това обяви френският президент след началото на ударите в Сирия.

Еманюел Макрон заяви още, че Франция и партньорите й още днес ще възобновят дипломатическите усилия в ООН за установяване на отговорностите и предотвратяване на безнаказаността.

Путин: Русия свиква Съвета за сигурност на ООН

„Химическата ескалация в Сирия е неприемлива, защото още от изявлението на президента Макрон преди година, всеки един беше предупреден за последиците от неспазването на поетите от сирийския режим ангажименти. Режимът на Башар Асад знаеше на какво се излага”, заяви Жан-Ив Льо Дриан, министър на външните работи на Франция.

Ударите срещу Сирия нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима, увери британският премиер Тереза Мей.

„За първи път, като министър-председател трябваше да взема решение да включа нашите въоръжени сили в бойни действия. Това решение не беше леко. Взех го, защото прецених, че е важно за британския национален интерес. Не можем да допуснем използването на химически оръжия да стане норма – в Сирия, по улиците на Обединеното кралство или където и да е по света. Бихме предпочели алтернативен път, но в случая няма такъв”, заяви Тертеза Мей, министър-председател на Великобритани.

Тереза Мей заяви още, че целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя трябва да изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия.

Меркел: Ударът по Сирия беше необходим

Италия няма да участва пряко в евентуална военна акция срещу Сирия, ще помага логистично.

Европа осъмна с новината за ударите срещу Сирия, но не без да е изненадана. Още в понеделник Европейската комисия осъди действията в сирийския град Дума, а темата Сирия е в дневния ред на външните министри на Общността, които се събират в Люксембург в понеделник.

Първата реакция дойде още през нощта от Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обяви подкрепата си за действията на трите страни участнички, а от страна на европейските институции се изказа през Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той изрази подкрепа на ЕС за действията на САЩ, Франция и Великобритания и предупреди режима в Сирия, Иран и Русия, че не могат да продължават безнаказано с човешки трагедии.

От Италия, която все още няма ново правителство, се получиха доста разнообразни коментари. Кандидат премиера Умберто Салвини определи атаката като голяма грешка, а други коментатори правят аналогия на атаката в Сирия с Балканските атаки през 90-те години на НАТО, защото са извършени без мандат на ООН.

Германия отказа военно участие, въпреки че и Ангела Меркел и новият и външен министър Хайко Маас настояха за повече натиск върху Русия. През следващите дни Ангела Меркел ще се срещне с Емануел Макрон.

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.