Франция смята да представи нови предложения за мирно уреждане на сирийския конфликт

Русия засега не е готова да обсъжда каквито и да било инициативи за Сирия, предложени от партньорите в Съвета за сигурност на ООН.

Това съобщи в събота пред руски журналисти постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, коментирайки френското предложение да се приеме друга резолюция за Сирия. "Засега нищо не сме видели, но искам да кажа, че сега няма атмосфера, в която можем конструктивно да обсъждаме някакви проекти. Най-напред е необходимо да се спре това, което започна вчера и постепенно да се нормализира ситуацията, защото, разбира се, атмосферата за преговори не е най-добрата", каза дипломатът.

САЩ и съюзници атакуваха Сирия (ОБОБЩЕНИЕ)

Следващата седмица Франция смята да представи редица нови предложения за мирно уреждане на сирийския конфликт. Това съобщи в събота министърът на външните работи Жан-Ив льо Дриан по телевизия "Те Еф-1". Според него, в понеделник, 16 април, ще бъде представена инициатива в Съвета за сигурност на ООН. Освен това Франция възнамерява да оповести своите предложения на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Преди това Съветът за сигурност на ООН отхвърли предложената руска проекторезолюция, осъждаща атаката на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия и настояваща за прекратяване на бойните действия срещу близкоизточната страна. Документът не събра необходимите девет гласа.

Тръмп в Twitter: Мисията – изпълнена! (СНИМКИ)

Проекторезолюцията беше подкрепена от три държави - Русия, Боливия и Китай. Осем страни, включително САЩ, Великобритания и Франция, се изказаха против нея, още четири страни - Казахстан, Перу, Екваториална Гвинея, Етиопия, се въздържаха.

Башар Асад: По-твърдо решен съм отвсякога да се боря с тероризма

Проекторезолюцията се изразява възмущение от "агресията срещу Сирийската арабска република от страна на САЩ и техните съюзници, в нарушение на международното право и Устава на ООН." В текста се изразява загриженост, че ударите са били нанесени срещу Сирия в момент, когато експерти на Организацията за забрана на химическото оръжие започнаха работа по събиране на доказателства за химическата атака в Дума на 7 април. В тази връзка се отправя призив към всички страни да "създадат всички необходими условия за приключване на това разследване".

Путин обвини САЩ и съюзниците им в нарушаване на международното право

Членовете на Съвета за сигурност на ООН, които гласуваха против руската проекторезолюция, осъждаща САЩ и техните съюзници за ударите в Сирия, вече не са партньори на Дамаск във всеки политически процес. Това заяви постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари в събота извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той нарече "позорно" това гласуване в сегашната ситуация. Джафари посочи, че САЩ, Великобритания и Франция, въпреки техните уверения, че се стремят да бъде разгромена терористичната групировка "Ислямска държава", всъщност "нанасят ракетни удари по наши обекти, за да не можем да победим ИДИЛ.

 

ВСИЧКО ЗА УДАРИТЕ В СИРИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.