При нея бяха арестувани петима души

Предстои прокуратурата и полицията да оповестят подробности за зрелищната акция в центъра на Пловдив.

При нея бяха арестувани петима души. Двама от тях са служители на Здравната каса. Те са задържани с подкуп от 50 000 лева.

До късно снощи в сградата на Районната здравна каса са продължили обиските на полицията. По информация на NOVA от кабинетите на двамата задържани началници са иззети компютри, документи и месечните отчети за продажбата на лекарства към болниците, денталните специалисти и аптеките.

Арести в Пловдив на служители от Здравната каса заради корупция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Иван Деспотов и Влади Манев заемат ръководни постове. Деспотов е директор на дирекция „Контрол на извънболничната медицинска и дентална помощ”. Манев е началник сектор „Контрол на аптеки”. И двамата отговарят за търговете с лекарства. Иван Деспотов два пъти е кандидатствал за директор на Районната здравноосигурителна каса, но не е успял да спечели конкурсите.

Другите трима арестувани са дилъри на медикаменти. Според прокуратурата става дума за корупционни престъпления, свързани с търговията с лекарства, както и с източване на Касата.

Часове наред, по утвърдената вече практика след ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева, криминалистите броиха и описваха банкнотите.

На въпрос защо отново се стига до броене на пари на улицата, ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев коментира в „Здравей, България”, че процедурата е регламентирана законово и така трябва да се прави.

„До момента няма подобни случаи – да са задържани хора, парите да са в кола и да се касае за такива суми. Ето защо тези случаи са изключителни”, допълни той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.