Около 90 % от канадския износ на стомана е към Щатите

Канада отговори на решението на САЩ да въведат мита на вносна на алуминий и стомана с налагането на свои тарифи, съобщава вестник The Globe and Mail, цитиран от "Фокус". Министърът на външните работи Кристия Фрийланд обяви, че Канада ще събере 16,6 млрд. долара от вноса на стомана, алуминий и други продукти от САЩ, включително кленов сироп, бира и уиски.

ТЪРГОВСКА ВОЙНА: САЩ с мита за ЕС, очакват се контрамерки

Съответното съобщение бе направено съвместно с министър-председателя Джъстин Трюдо, часове след като американският министър на търговията Уилбър Рос потвърди, че САЩ налагат тарифи от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий, считано от 1 юни. Правителството на Канада ще проведе консултации за плана в срок до 15 юни. Новите канадски тарифи ще бъдат прилагани от 1 юли. Трюдо определи американските аргументи за решението като „неприемливи“ и нарече тарифите „обида за канадците, загиналите в битка заедно с американците".

Хайко Маас: Отговорът на "Америка на първо място" е "Обединена Европа"

Преди обявяване на ответните мерки на Канада източник разкри, че кабинетът е провел заседание в сутрешните часове на деня, за да обсъди подходящ отговор на американските тарифи. Около 90% от канадския износ на стомана е към САЩ, според Канадската асоциация на производителите на стомана. Стоманата се произвежда в пет провинции, но промишлеността е силно концентрирана в щата Онтарио.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.