Свидетели разказват, че под развалините от моста се чували викове за помощ

Скръб и гняв в Италия след рухването на виадукта в Генуа. По последни данни загиналите са 39. Сред жертвите има и 3 деца.

Цяла нощ спасителните екипи се състезаваха с времето. Но повече от 30 часа след трагедията, надеждата да бъдат намерени оцелели под отломките на моста „Моранди”, бавно си отива.

ТЪРСЯТ ОЦЕЛЕЛИ ПОД ОТЛОМКИТЕ - СНИМКИТЕ СА ПОКЪРТИТЕЛНИ (ГАЛЕРИЯ)

 

„Приближих се до прозореца. Тогава видях как мостът пропада, дъщеря ми беше близо до мен. Взех я на ръце, седях и гледах. Дъщеря ми тогава каза: „Татко, да се махаме от тук, защото ме е страх””, разказва Габриел.

Той живее до моста, а сега домът му е под руините. Общо 440 души са евакуирани от района.

„Къщите под моста са под риск. Тези хора трябва да получат нови домове и ще направим всичко възможно това да се случи най-скоро”, заяви Марко Бучи, кмет на Генуа.

В момента на срутването, по моста минавал и бившия младежки национал по футбол Давиде Капело. Спасил се по чудо.

Неговият късмет нямаха десетки хора, чиито семейства сега чакат отговори от властите.

 

 

 

 

ТРАГЕДИЯТА В ГЕНУА: Жертвите са 39 (ВИДЕО)

„Ясно е, че съоръжението, както много други в Италия, е остаряло. Но на моста е извършвана поддръжка. Ще направим необходимите проучвания, заедно с прокуратурата, за разберем какво е довело до срутването и да не позволим подобни трагедии да се повтарят”, заяви премиерът Джузепе Конте.

Заради трагедията властите наредиха инспекция на всички по-стари мостове и тунели.

„Анализираме договорите и сме готови да отменим концесиите и да наложим глоби до 150 милиона евро”, заяви Луиджи Ди Майо, министър на труда и индустрията на Италия.

Повечето специалисти са на мнение, че несъвършената конструкция на моста е основна причина за срутването. Това говорят и хората в града

През 60-те години мостът „Моранди” е даван като пример за инженерно постижение в Европа.  С годините обаче се появяват съмнения, че конструкцията не е изчислена правилно и не може да носи собственото си тегло. Сега се припомнят и интервюта на инженери от 2016 година, в които се казва, че цялото съоръжение трябва да бъде подменено.

Мостът „Моранди” е петият, който се срутва в Италия за последните 5 години.

Рухна мост на магистрала в Италия, има десетки жертви (НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ)

ТРАГЕДИЯТА В ИТАЛИЯ: Хора под отломките (ГАЛЕРИЯ)

ВСИЧКО ЗА ИНЦИДЕНТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.