Това стана факт след историческата среща между лидерите на двете страни през април

Заедно след 70 години раздяла. Това преживяха в понеделник група възрастни южнокорейци, получиха уникалния шанс да се срещнат със своите роднини от Севера, които не са виждали от войната през 1950 г. Конфликтът раздели Корейския полуостров, а живеещите в Северна Корея трудно могат да я напуснат. 

Докато бяга от Северна Корея, 92-годишната днес Ли Кум Сум носи дъщеря си, а съпругът й - 4-годишния им син. Но хаосът на войната ги разделя. За да се видят отново, когато някога малкото момченце вече е на 71.

Ли е една от 89-те щастливци, избрани на лотариен принцип сред стотици хиляди южнокорейци за дългоочакваното събиране. Най-възрастният късметлия е на 101 години.

Избрана от лотарията е и Ан.

Пет медала за България от Олимпиадата по математическа лингвистика

“Исках да видя по-големия си брат. Но той е починал, така че никога повече няма да го видя. Ще се запозная с племеника си и съпругата на брат си”, казва Ан.

Двете Кореи, които технически все още са във война, са организирали 20 подобни събирания за последните 18 години. Това обаче е първото от три години насам.

Южнокорейците преминаха с автобус силно охраняваната граница и демилитаризираната зона между двете държави. Те носеха дрехи, лекарства и храни за по-бедните си близки от Севера.

Роднините ще прекарат заедно общо 11 часа през следващите три дни. Разговорите им ще бъдат наблюдавани отблизо от севернокорейски агенти.

“Представете си 73 години без да знаете дали членовете на семейството ви са живи или починали. Никакви новини. Изобщо. Агония и гняв. Това е немислима човешка трагедия”, заяви директорът на Червения Кръст на Южна Корея.  

Събирането на семействата стана факт след историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея през април.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.